zaterdag 27 februari 2016

Boxkleed

Sinds ik bezig ben met naaien, heb ik moeite met het kopen van dingen in de winkel. Heel vaak denk ik: "Oh, maar dat kan ik zelf ook wel maken!". Als ik daar met mijn naaivriendinnen over praat, dan merk ik aan het instemmend geknik dat dat een trekje is van de meeste naaisters.


Toen we vorige week in een kinderwinkel in de buurt waren, heb ik zeker een half uur verliefd staan kijken naar de boxkleden van Ferm Living. Het zou veel gemakkelijker geweest zijn als ik het dan gewoon gekocht had, maar where is the fun in that?
Zoals je al kan raden, besliste ik om er zelf eentje te maken. Ik had nog soortgelijke stof klaarliggen die ik via Etsy kocht. Ik zocht op internet naar een paar voorbeelden, maar nergens vond ik wat ik zocht. Daarom rekende ik gewoon zelf de afmetingen uit.


Ik deel graag met jullie hoe ik het boxkleed maakte.

Nodig:
(let op, dit is toepasbaar voor onze box die een binnenmaat van 93 op 73 cm heeft - reken dit dus om naar jouw afmetingen).

 • Stof 1 voor de zijkanten van de bovenkant van het kleed: 2 stroken van 75 cm x 14 cm en 2 stroken van 95 cm x 14 cm
 • Stof 2 voor het middenstuk van de bovenkant van het kleed: 81 x 61 cm 
 • Stof 3 voor aan de onderkant van het kleed van 95 x 75 cm
 • Een stuk dons als tussenvoering van 95 x 75 cm. Ik gebruikte hiervoor een donsdeken uit de Ikea dat wij niet meer gebruiken omdat we er een nieuw gekocht hebben. Ik had er wel niet echt bij nagedacht dat dit met echte veertjes is. Toen ik begon te knippen, werd het dus een groot feest in mijn naaikamer (En achteraf een groot opkuisfeest! Bah!)
Stap 1: 
Knip alle delen die je nodig hebt. 

Stap 2: 

Speld de onderkant van het kleed vast aan het stuk dons. Doe dit met de slechte kant van de stoffen naar elkaar toe. 
Naai ze aan elkaar. Ik deed dit met de overlock, maar ik denk niet dat die dat zo plezant vond. Hij sputterde af en toe tegen door de hoeveelheid stof en dons. Ik schakelde dan ook halverwege over naar mijn naaimachine.

Stap 3:

Stel de bovenkant van het kleed samen. Speld eerst de korte zijkanten op het middenstuk. Doe dit met de goede kanten op elkaar. Zorg dat je aan beide kanten evenveel stof over hebt. Dit worden nadien de hoekjes van de stof. Naai aan elkaar. Zorg dat je aan de hoeken 1 cm niet stikt. Strijk de naden open. 


Doe hetzelfde voor de lange zijkanten. Speld ze op het middenstuk met de goede kanten op elkaar. Laat overlappen met de overschot van de korte stof. Naai aan elkaar vast en laat opnieuw 1 cm aan de hoeken open. Strijk opnieuw de naden open. 

Stap 4: 

Maak nu de hoekjes door de overschot van de zijkanten in een hoek van 90 graden te strijken. Speld ze aan elkaar en stik vast. Doe dit nauwkeurig, want anders worden je hoeken niet overal hetzelfde. Knip de overschot van de stof weg.

De bovenkant van het boxkleed is nu klaar. 

Stap 5:
Stik de bovenkant van het boxkleed vast aan de onderkant. Doe dit met de goede kanten op elkaar. Als het goed is, zit nu de tussenvoering bovenaan, dan de onderkant en dan de bovenkant. Stik vast, maar laat een keergat van ongeveer 10 cm. 
Het vaststikken ging bij mij het beste met de naaimachine. Ondertussen is het kleed zo'n dik pak geworden, dat de overlock echt niet meer mee wilt. 

Stap 6: 
Naai het keergat dicht met de hand. 

Stap 7: 

Topstitch de naad op de bovenkant van de stof. Doe dit nauwgezet op de bestaande naad. Ik gebruikte hiervoor een grotere siersteek. 


Voila, het boxkleed is klaar. Binnen 4 maanden volgen er foto's met mijn liefste model, maar eerst moet hij nog flink groeien. 

--------------------------
Stof: Half Moon van Land Of Oh (via Etsy)
Patroon: eigen patroon 

3 opmerkingen:

 1. Heel knap!! Ik zou al lang gewoon dat kleed in de winkel hebben gekocht, haha! Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo fijn dat je zelf dingen maakt voor je baby! En een geweldig mooi stofje! Dikke proficiat natuurlijk ook met de uk die op komst is!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is mooi geworden! En ik heb dezelfde reflex, van dat zelf maken :)
  Heel veel geluk met de baby die eraan komt!

  BeantwoordenVerwijderen